Muka Surat

Tuesday, 7 April 2015

Why json_decode() return null

Jeng...jeng...jeng...saya ada terjumpa satu perkara yg mudah jek bagi expert tapi saya baru ketahuan...kehkehkeh...Kenapa bila kte json_decodekan file_get_contents() kte, the system return null...ini more to json punye permainan...kehkehkeh

saya guna PHP untuk baca file yang saya dah siap² format sebagai json...dan bila nk baca file tu saya pun tulis mcm nie


$jsondata = file_get_contents($folder_name);
$data = json_decode($jsondata,true);

 
Noted: For file yang hanya punye 2 3 line data its ok tu use code diatas tau...tak ada masalah pun tapi bila anda menggunakan data yg berribu² lines....ok disini masalah muncul.Bila kte execute php code tu...its return nothing...memang jahat sgt...

so tips pertama...gunakan code dibawah

$jsondata = file_get_contents($folder_name);
$data = json_decode($jsondata,true);
echo json_last_error();

 
Bila anda add json_last_error() tu ia akan memberi code error untuk json anda tu...dibawah nie adalah senarai code yang akan dia returnkan buat anda lah


0 = JSON_ERROR_NONE
1 = JSON_ERROR_DEPTH
2 = JSON_ERROR_STATE_MISMATCH
3 = JSON_ERROR_CTRL_CHAR
4 = JSON_ERROR_SYNTAX
5 = JSON_ERROR_UTF8

 
Dan untuk permasalahan saya tadi...dia return null tu, rupa² its give no 5 error...bermakna bagi record yg beribu² tu...anda tak boleh simply buat direct baca json code, anda kene convert dulu file yang anda telah format as json tu ke UTF-8 dahulu....mcm dibawah ini


$jsondata = file_get_contents($folder_name);
$utf = utf8_encode ($jsondata);
$data = json_decode($utf,true);

 
Sekarang anda sudah boleh menggunakan data itu sesuka hati anda...buat lah apa pun, uolls punye json data sudah boleh dibaca walaupun ianye beribu² data..kehkehkeh...sekian tips dari saya..

No comments :

Post a comment

Terima Kasih kerana sudi meninggalkan jejak... Jemput datang lagi ;)

Click Meeeeeee

Best blog diorg nie...Jom terjah!

Sumber BW saya yang utama ;)