Muka Surat

Wednesday, 3 February 2016

Memasang lampu LED dirumah sendiri ;-) DIY

Ermmmm nie satu kesah lagi yang mungkin boleh Fiza share buat kawan2 yang sama macam Fiza suami isteri.....kami nie budak IT deduanya... bidang electronic ada belajar masa ambik degree dulu namun ianya sekadar basic saje...alah yang wayar bumi lah..wayar apa lagi ek....sumpah dah lupa...kahkahkah...

Bebaru nie En.Somi nak baiki lampu yang lekat kat siling tu ha...apa ek namanya...tah lah...lantak lah...nanti kawan2 tgk gambar nye kawan2 tahulah idea yang ingin Fiza sampaikan...kahkahkah..memang buta electrik langsung saya nie....stakat abis jek pekse subject tu terus buku campak....memory pun turut dipadam..kehkehkeh

Lepas jek bukak lampu yang lama, ada lah 3 pasang wayar tergantung2...kehkehkeh...En.Somi pun mulakan misi nk pasang lampu baru...skali tgh2 sibuk menebuk siling kapur tu untuk mencari besi (Ha nie ilmu baru bagi kami, kalo nk pasang pepe kat siling kapur anda, pastikan anda mencari besi diatas silling tersebut, itulah tempat menahan barang yang akan digantung kelak) hihihihi Fiza memula ingatkan jgn gantung kat besi tu, takut lah besi tu salur pepe ke...kang kalo tebuk naya...kahkahkah... ok sambung cerita...bila dah syok cari2 besi tu...skali "Pap" sebaris lampu dlm umah padam....alamakkkk gelabah wehhh...

Terus kal sepupu Fiza yang memang org Electrik, kontractor so tau lah kan, bagi dia kacang amat nie...hihihi so menanyalah ke dia...rupa-rupanya, step kami tadi tersalah, sepatutnya, bila dah bukak lampu lama nie....wayar yang terjuntai2 keluar tadi, kene sambungkan each other....ha padan muka, cuak amat....bila dah sambung semua wayar mengikut warna masing2, baru lah boleh pasang lampu baru....kahkahkah...itu ilmu kedua buat kami...(korang jangan gelakkan Fiza ek...sumpah tak tahu)
Ha wayar atas siling nie ha, yang nie lah kene sambungkan each other tau... ;-)

Lepas dah pasang lampu baru, ada pulak masalah lain...bila nk sambungkan wayar yang atas siling tu dengan wayar pada lampu baru tu...lampu tu dia datang dengan hanya 2 wayar terjuntai dan "TANPA WARNA" wayar nye....oh mak ai...tanjat kejap... mana nk sambung ngn Merah, mana nk sambung ngn Hitam...ha, buruk muka kejap memikirkannya...kahkahkah...
Ha mcm nie....tak ada color pepe...tak ke pening...kahkahkah ;-)

Ha x ada tunjuk mana merah mana hitam....kawan2 dapat tak rasa kerunsingan Fiza alamai..abis mcm mana nk sambung???kan kan  kan
Pastu atas bantuan sepupuku....dia pun kasi 1 ilmu baru lagi... iaitu (Jika barangan tu tak punyai apa2 color pada wayarnya....silakan berasa selamat untuk menyambungkan kedua2 wayar itu tadi ikut suka hati masing2...nk sambung yg nie ngn merah atau yg nie ngn hitam...no prob...) Ohhhh baru hamba mengerti, namun Fiza tak pulak tanyakan secara lebih lanjut kenapa ianya sedemikian rupa....tunggu nk sambung belajo bidang electrik lah baru nanya balik...kehkehkeh...

Maka....Taraaaaaaa....lampu LED kami telahpun menyala terang benderang....uihhhhh sedap mata memandang...kehkehkeh...
Saya suke...saya suke... ;-)
Mana kawan2 yang memang tera bab nie....Fiza pohon maaf atas explanation teruk Fiza berkenaan bidang anda nie ye...pada kawan2 yang categorinya sama mcm Fiza...anda bolehlah gunakan maklumat Fiza nie untuk membantu anda sedikit sebanyak...ahaks..Oh 1 ilmu lagi yang tertinggal (Jika nk pasang2 lampu ke kipas ke pepe sajelah, tutup suiz tu dulu ye...ahaks...kang keras kang) hihihihi...slalu org expert diorg hanya tutup suis lampu berkenaan saje....buat kte2 nie yang x tahu nie...tutup lah main utama terus...kang keras Fiza tak bertanggungjawap tau...kehkehkeh

3 comments :

  1. kalau banyak gambar lagi mudah faham...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hihihi tulah kan silap fiza....x pandai nk berblog lagi...nanti akan diperbaiki lagi...hihihi ;-)

      Delete
  2. Cantik dan dah terang benderang dah sis.....MD bab wayar2 ni memang tak reti....hihi

    ReplyDelete

Terima Kasih kerana sudi meninggalkan jejak... Jemput datang lagi ;)

Click Meeeeeee

Best blog diorg nie...Jom terjah!

Sumber BW saya yang utama ;)