Muka Surat

Wednesday, 15 April 2015

Salam hari rabu semuaaaa.....

Tak ada apa nk diceritakan ari nie, cuma sedang berfikiran...mau masak apa mlm nie? kehkehkeh.


Oh ari nie nk cuba upload video lah.... berjaya ke tidok??? mari kte lakukan... 1st time nk upload video kat blog nie..ahaks... mari cuba letak video simpoi² saje yek... hihihihi.. dpt tak tgk video nie? maaf lah jika saya tak berjaya upload video ye...ahaks

Oh ada satu cerita yang besh lah, tentang kisah seorang pemuda yang sering bermasalah... jom baca skit 

***********************************************************************
Abu Yazid Al Busthami, pelopor sufi, pada suatu hari pernah didatangi seorang lelaki yang wajahnya kusam dan keningnya selalu berkerut. Dengan murung lelaki itu mengadu, "Tuan Guru, sepanjang hidup saya, rasanya tak pernah lepas saya beribadah kepada Allah. Orang lain sudah lelap, saya masih bermunajat. Isteri saya belum bangun, saya sudah mengaji. Saya juga bukan pemalas yang enggan mencari rezeki. Tetapi mengapa saya selalu malang dan kehidupan saya penuh kesulitan?"
Guru menjawab sederhana, "Perbaiki penampilanmu dan ubahlah raut mukamu. Kau tahu, Rasulullah adalah penduduk dunia yang miskin namun wajahnya tak pernah keruh dan selalu ceria. Sebab menurut Rasulullah,salah satu tanda penghuni neraka ialah muka masam yang membuat orang curiga kepadanya."

Lelaki itu tertunduk. Dia pun berjanji akan memperbaiki penampilannya. Wajahnya sentiasa berseri. Setiap kesedihan diterima dengan sabar, tanpa mengeluh. Alhamdullilah sesudah itu ia tak pernah datang lagi untuk berkeluh kesah. 


***********************************************************************
Sebab itu Rasulullah pernah bersabda :
“Senyummu ketika berjumpa saudaramu adalah ibadah.” ( HR al-Baihaqi no. 7935)
Banyak lagi isi kandungan Al-Qur'an yang menyebut tentang senyum nie...tapi saya bagi 1 jelah ye... saya pun bukan arif tapi saya arif untuk mengukir senyuman...ahaks...Jadi marilah kte senyum selalu...hihihihi... walaupun hanya senyum tetapi ianye ibadah, Senyum juga dapat mengubati jiwa serta hati yang gundah gulana..

Hihihi.... mari mengaji... tetibe lari subject.... suruh ajak senyum tadi..ahaks

1 comment :

Terima Kasih kerana sudi meninggalkan jejak... Jemput datang lagi ;)

Click Meeeeeee

Best blog diorg nie...Jom terjah!

Sumber BW saya yang utama ;)