oh cerita pasal nasi bariani, lepas je Alisha selesai semua tugas....zassss jerit lagi "Kak, tolong ibu ambik daun pandan dalam 4 helai ye.....sekarang, ibu nak masak nasi nie" hahahah panjang ok arahan ibu....siap ditanya lagi "apa ibu? daun pandan? berapa helai ibu?" uolls rasatak apa k.pijah rasa? kahkahkah dah bagi arahan penuh tadi, dia tak ambil perhatian......arghhhh jenis k.pijah, k.pijah takkan jawap...hahaha k.pijah tau dia dengar dan saje nak berinteraksi ngan k.pijah....tak kose nak layan dia....dia kuat mengusik tau...last2 sampai je Daun Pandan 4 helai tu atas meja.bertuah punye anak.....belajar mana lah perangai kuat menyakat dia tu? eh ibu baik tau...kehkehkeh...(orang nakal tak ngaku diri dia nakal kan) hihihi
oh nasi Bariani....hihihi dah siap lah bahan power k.pijah nie
Beras basmati 2 pot, dibasuh dan direndam selama 15 minit....lepas tu toskan beras tadi.
*Bawang merah kecik 3 ketul, diracik halus
*Bawang putih 3 ketul, diracik halus
*Halia secoit dihiris
Kuib pati ayam seketul
Daun Pandan dibasuh dan dibelit, disimpul
*Bunga Lawang 2,bunga cengkis 6,buah pelaga 4,kulit kayu manis skit
Santan pekat dalam 3 senduk nasi...hahaha.
Magerin 2 sudu makan
Minyak masak 3 sudu makan
Serbuk Bariani (3 sudu makan)
Bahan nak cecantik, pewarna kuning telur, kismis, gajus digoreng tanpa minyak.
Cara nye mudah je.....panaskan minyak dan magerin tu....(tujuan guna skit minyak masak tu sebab kte tak mau magerin tu hangus) bila dah cair magerin dan minyak masak tu, uolls tumis bahan * tu...bila dah naik bau...wangi, boleh lah masukkan serbuk bariani tu....tumis dia isi skit air....malangnye k.pijah LUPA NAK ISI, maka nasi nie adalah nasi minyakkkkkk, bukan nasi bariani....hahahaah
lepas dah tumis tu, naik bau n minyak...uolls masukkan santan dan kuib pati ayam tadi...pastu goreng skali ngn beras basmati tu.....kemudian masukkan air secukupnye dan masukkan skali daun pandan. tutup api dapur..angkat periuk nasi dan masukkan dlm rice cooker.....biar dia masak dan sejuk.
Bila nasi dah masak dan sejuk, ambik gajus dan kismis tadi masukkan kedalam nasi dan gaul perlahan2 dan dah gaul tu, titiskan secara rawak pewarna kuning telur.....biarkan...siappppppp
Punyelah kalut, lupa nak isi rempah bariani...huhuhuhu |
ueeeheeem dapnyeee nasi briyani ^^
ReplyDeleteBuat lah siti...sedap skali skala kan..hihihi
Deletesedapnya nasi minyak...
ReplyDeletepsssttt terima kasih join Segmen Nak URL Blog #33. Blog anda ada di http://www.mialiana.com/2018/01/senarai-url-blog-33.html
Oh yeke Mia Liana...Alhamdulillah. terima kasih tau...
DeleteNanti mia buat ye nasi minyak...makan kenduri tak puas...masak sendiri boleh makan byk2 kali...hihihi