Ok, sumpah tajuk mengelirukan semua orang...huhuhu macam mana ye nk explain tajuk tu, jup nak pikir.Oh explain guna ayat boleh tak???
Ok mcm nie, bile sebut jek tentang "LAKSA" mesti kamu semua akan terbayangkan hiasan pabila nk hidang "LAKSA" tu tadi.... tak kire lah laksa penang ke, laksa kedah ke, laksa lemak ke, laksa sarawak ke...mesti ada hiasan kan waktu hidang...antara nye... "Hirisan Bawang" ...Ha nie lah yang akak maksudkan...
Dapat tak bayangkan bila kawan2 makan laksa tu tadi dengan hirisan bawang tu, mesti lepas tu mulut bau x best...dah lah bau ikan...bau pulak bawang kan...paham kan bau bawang tu...ha mesti dapat bayangkan kan kan kan....maksud akak tu...(nie lah dia maksud tajuk akak tu) kehkehkeh(slalu akak akan elak dari mkn hirisan bawang nie...huhuhu...padahal sedap kan makan ngn laksa tu tadi...tapi x sanggup membaunye nanti)hihihi
Macam mana nk buang rasa bau bawang yang sgt2 kuat tu....Ok sekarang petua nye...buat mcm nie ye
1- Hiriskan bawang besar tadi ikut suka nk mcm mana....ikut keselesaan lah...
2- Bila dah siap hiris, basuh hirisan bawang tu tadi menggunakan sesudu besar garam halus...
(kire mcm masukkan hirisan dlm bekas, pastu tabur garam....gaul2...gaul seratanye ngn bawang tu tadi dan bolehlah dibilas dgn air paip) ...hihihi bilas bersih2..
3- Siapppp boleh hidang...
InsyaAllah hirisan bawang tu tadi tidak akan kuat sgt bau bawang nye...hihihi cubalah...erm...tak ada gambar lagi...sbb teringat entry sebelum nie ada sofie adie tanya akak, akak suka laksa apa? sampai dia terconfius dgn kenyataan akak tu tadi...ahaks...maaf sofie adie... buat awk terconfius... lepas tu terus akak teringat petua mak mertua akak nie...tu yang terus share...nan hadolah gambo..ahaks...boring ye...maaf ye semua..ahaks
Rindu itu menyakitkan..
1 week ago
Ena makan laksa tak suka letak bawang sebab bau dia. Lepas ni boleh cuba petua ni.. Terima kasih bebanyakk
ReplyDeleteOh..senang je...boleh la buat nanti..thanks sharing petua
ReplyDelete