Muka Surat

Tuesday, 8 September 2015

Melayu mudah lupa :'(



kesah terjadi di petang Jumaat...cuaca agak berjerebu dan kelihatan seperti mau hujan....saya seperti biasa, pulang tepat pada waktunye...sewaktu dlm perjalanan pulang, diketika semua kereta terhenti di persimpangn jln dik kerana lampu traffic berwarna merah, "pangggg" eh sound mcm tu ke? kereta saya dilanggar dari belakang...memang betul, malang tidak berbau...sewaktu kejadian saya memang terketar2, tergamam....keluar kereta dan tanya owner yg langgar tu, "mcm mana nie??"... ermmmmm


Abis skirt kereta saya pecah, No plat angka 5 jatuh,tercicir ditempat kejadian kot... cat bumper saya tertanggal dan bumper pun tertanggal di tepi bahagian kiri...Si pelaku hanya berkata yang aggaran baik pulih kereta saya tidak sampai 300.00 ringgit... saya x berkata apa, x bersetuju mahupun membangkang....masih terkejut...sehinggalah dia deal dgn suami saya... suami saya bertegas mahu buat report polis... dia boleh naikkan suara ketika berckp dgn En.Somi saya... katanye, "saya dah kata, saya nk baiki semua, tak perlulah buat report" kenapa ek dia berkeras x mau buat report? 

Ok apa yang saya nk ceritakan disini...tentang sikap si pelaku setelah kejadian, kami diarahkan menghantar kereta kami ke bengkel dia di subang air port, huhuhu jauh tau dari serdang tu... sampai hati...bila kami dah hanta kereta, dia sikit pun x tanya, mcm mana kami nk balik? kereta kene masuk bengkel sehingga ari isnin... mana tanggungjawap dia, bukan semua didunia nie boleh dibeli dgn wang ringgit, mana pergi nye sifat keperimaknusiaan dia? saya dtg dgn suami dan anak2... mujurlah kami pun sedar diri, kami ada plan B, iaitu meminta bantuan adik ipar follow kami ke bengkel...boleh lah balik dgn dia...

Bertanyakan tentang bagaimana saya mahu hadir ke tempat kerja setelah dia sendiri tahu yang kereta kami perlu berada di bengkel sehingga hari isnin...dia langsung x ambik tahu...bila kami ckp dia buat tak tahu saje...bergini kah sikap yg perlu ada pada seorg pesalah? huhuhuhu sudahlah begitu...tidak pulak dia ambil tahu tentang bagaimana cara kami ke bengkel untuk ambil semula kereta? saya meminta bantuan pengasuh anak2 saya...huhuhu kami telah melibatkan masa dan kewangan org lain...bukan dekat dari serdang ke subang air port tu...tol, minyak, dia langsung x ambil tahu...bagi dia, dia hanya langgar kereta, dan hanya kereta perlu diambil kesah... bergini ke sikap yang ada pada org yang berpangkat? kesian... duit byk, berpangkat namun tiada hati budi...sayang sekali.

Yang dia tahu, hanya memberi arahan kepada kami... "pukul 9AM di shell sebelum bulatan air port".. dan skali lagi, dia memberi arahan sewaktu kami tiba 8.40AM di sana, dia memberi arahan," saya tunggu di bulatan".Wow...tak sangka ye, bergini sikap org berpangkat yang kurang budi...hihihi... hanya tahu memberi arahan.. dan saya boleh agak dia seperti apa di tempat kerja..memang saya hilang rasa hormat kepada org bergini..."pandang kami sebelah mata" biarpun kami tidak berduit tapi kami penuh dgn hati budi...boleh tak ckp mcm tu? ada tak kawan2 disini yang paham apa yang saya nk sampaikan? hihihihi 

Ok masa ambil kereta pulak, dia dah memang tak ambik tahu dah...apa jadik kat kami nie, so ambil jelah kereta, tgk kereta ok tapiiiiiiiiii plat kereta saya tidak dibaiki nye???? suami saya tanya pada owner bengkel, "eh, no plat tak baiki???" tau tak apa owner bengkel mewah tu ckp pada suami saya sambil gelak "hahahah nie kedai cat bukan kedai accessory" wow....bergini ye pandangan org berduit kepada org yang tidak berduit seperti kami? huhuhuhu.. 

Sebelum nie kereta kami tu pernah terlibat jugak dlm kemalangan dimana, kereta kami di parking rumah telah dilanggar oleh seseorg...abis bumper depan belakang kene baiki...tapi bengkel yang kami hanta tu pun bengkel kedai cat jugak... di pandan Indah...boleh je baiki no plat...tukar baru lagi...si pelaku siap offer kereta dia jika saya mahu pergi ke tempat kerja...ada sifat bertanggungjawap disitu ye.
Kesimpulan saya nk cerita disini, bertanggungjawaplah jika berlakunye begini...ambil tahu lah apa masalah menimpa mangsa selepas kejadian sehingga awk pulangkan semula kenderaan mangsa seperti sediakala... :'( teranaya sungguh kami sekeluarga dibuatnye, memandangkan itu sahajalah kenderaan berbumbung yg kami ada.. huhuhuhu...

11 comments :

  1. habis brpe sis ..dia tak bagi report sebab 1 dia akan kene saman 300 sebab langgar belakng, satu lagi nnt kita repair claim dia punye insyran...ncd insyran dia akn kosong nnt nk renew rodtex jdi mahal blk huhu...apapn bsabr yersisi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ermmm habis berapa tu akak tak tahu langsung...ha itu jugak yg akak pikirkan.. kete dia punye insurance dah tentu2 mahal kan... oklah akak bersabar, semoga satu hari dia diberi kesedaran..kan kan kan... ;)

      Delete
  2. Mudah2an kita x jd insan yg mudah lupa bila ada diatas๐Ÿ˜•๐Ÿ˜”

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ameen... minta dijauhkan.... sgt rugi bila kte digelar orang yang lupa asal usul... kan miza kan..hihihi

      Delete
  3. x nak buat report boleh, tapi kena tengok perwatakan dia. Kalau berlagak macam tu better report polis jer and claim knock for knock. Dia kena saman rm300 n ncd dia 0, hati pun puas...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tulah kan....semua nye dh terlewat...huhuhu... lepas nie jadi pengajaran buat kami... manusia manusia

      Delete
  4. Bersabarlah... kerenah manusia mmg mcm2...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kannn terima kasih CikLa...saya juga manusia biasa... ;)

      Delete
  5. Kaya dunia...rugi disana nanti....sgt berlagak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ermmm kannn :'(. mentang2 lah saya nie pipit jek...

      Delete
  6. Kaya didunia...rugi disana...

    ReplyDelete

Terima Kasih kerana sudi meninggalkan jejak... Jemput datang lagi ;)

Click Meeeeeee

Best blog diorg nie...Jom terjah!

Sumber BW saya yang utama ;)