Muka Surat

Tuesday, 30 June 2015

Raya Giveaway by Sally Samsaiman

Antara hadiah-hadiahnya:

Duit Raya RM 20 - 7x Pemenang
Kad Raya Design by DayangDeno -  5x Pemenang
Kad Raya Sally - 15x Pemenang

 (Hadiah akan di'update' selalu jika ada penambahan)

Mula : 18 Jun 2015 | Tamat : 3 Julai 2015 (11.59pm)

Terima kasih & Salam Ramadhan Al-mubarak kepada semua!

Jom sertai beramai²...ahaks

Apa tujuan Kerusi Dicipta???

Assalamualaikum semua...ada tak sesiapa disini merindui diri ini? ahaks...kalo ada ce angkat tangan skit (mihahahaha...) ada tu sewang 2...kehkehkeh... fuhhh fuhhhh fuhhh tiup habuk kat blog nie... beterbangan habuk diangkasa(kemain lagi intro dia)... Hai kawan².. bz lah skit kebelakangan nie...weekend pun tak rasa mcm weekend, berkejaran mencari barangn yang masih tak terbeli lagi...

Checklist Alisha (siap beli semua), Checklist Alya (siap semua), Checklist Ibu (siap jugak..) dan Checklist papa (erkkkk byk lagi tak dibeli) huhuhuhu, oh Checklist wan (pun masih tak beli lagi).... nampak nye minggu nie pun masih berlari larian kehulu kehilir mencari brg lah jawap nye...penat tau pose² nie kehkehkeh...


Alhamdulillah setakat hari ini berpuasa kami cuma pernah sekali sahaja melawat bazaar ramadhan....semoga ibu istiqomah dlm memasakkan juadah berbuka buat kalian semua diumah... yang sehari tersasar g melawat bazaar tu bukan nye apa, kes nye g shopping sampai tak dan nk balik tu nk memasak...(padahal sempat je cumanye konon, nak lah jugak melawati bazaar ramadhan tu) kehkehkeh...hover kan...


Minggu lepas weekend kami ke warta bandar baru bangi syeksen 1, erkkkk masa mencari parking dah 30 minit baru dapat parking dannnn nk balik pun terkandar dlm parking lot dekat 1 jam ok...uihhh mak ai...menguji kesabaran betui tau...dah lah plan nk masak sup tulang...nk lah sampai umah awal, aleh² boleh terkandas dlm parking lot tu...terus kene tukar menu...menci tau...jadiklah sup ayam aje...x ada rezeki nk mkn sup tulang...dah lah kat umah tu mana ada periuk pressure hat canggih manggih tu...yang ada periuk cap helang ngn sudu (petua hari nie, nk empukkan daging ,masukkan sudu kedlm sup tu supaya cepat empuk) memang dijamin musantooo...kehkehkeh


Oh x cite lagi pasal tajuk diatas kan...ok nie cte dia...beli meja skali dgn kerusi..namun anak hamba telah membuatkan kerusi itu sebagai hiasan sahaja....korang tgklah Alya tu kalo buat kerja ke, dia bukan duduk atas kerusi tu ha....dia melutut jek...aduhai..apa maknenye tu??? sama jek ngn Alisha pun...gitu lah gaya nye...pastu ngadu sakit lutut...kehkehkeh... dah meninggi sgt anak²ibu...maknenye papa kene beli meja study yang baru untuk mereka...ahaks...Gitu lah gaya nye hari²...Kerusi sebagai hiasan...hihihihi


Papa....Adik nak meja study baruuuuu...hihihihi

Friday, 26 June 2015

Segmen 12 Jam Bloglist #15 Mialiana.com


Pencarian bloglist bagi bulan Julai dan Ogos 2015 di Mialiana.com bermula pada hari ini, 26 Jun 2015, iaitu tepat jam 11.00 pagi sehingga 11.00 malam nanti. Semua dijemput join.

Syarat-syaratnya :
  1. Follow blog Mialiana.com, Add To Circle Google+ Mia Liana dan Like Fanpage Mialiana.com
  2. Buat entri bertajuk Segmen 12 Jam Bloglist #15 Mialiana.com
  3. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.
  4. Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen INI
Senang dan mudah bukan?

12 blog yang bertuah akan dipilih oleh random.org dan kepada yang terpilih nanti diminta agar memasukkan blog Mialiana.com ke dalam bloglist mereka juga. Keputusan pemenang akan diumumkan pada 30 Jun 2015.

tunggu apa lagi... jom support Mia Liana ya...

Amalan Sedekah

Daripada Abu HUrairah RA bahawa Raslullah SAW bersabda,

"Jika seseorang manusia(Islam) meninggal dunia maka terputuslah segala amalannya melainkan 3 perkara, iaitu sedekah yang berterusan, ilmu pengetahuan yang dapat memberi faedah(kepada dirinya atau kepada orang lain) dan anak yang soleh/solehah yang beramal baik dan sentiasa mendoakan kepadanya"


"Kalo duit gaji pun x mencukupi setiap bulan bagaimana nak sedekah??", rengek kebanyakkan dari kte kan??? bahiklah...sedekah nie luas maknanye.. saya ada terbaca macam² cara sedekah bila kte sendiri tidak punya duit... Jom kte lihat...lepas nie jgn merungut lagi "Org yang kaya jelah dapat pahala sedekah..." jom² kte baca bersama²

  • Ada kawan kereta dia rosak pagi nie, dia minta tolong nak tompang kte ke tempat kerja pagi nie...jadi kte pun tompangkanlah dia ke tempat kerja...ha itu adalah sedekah.. (Membantu urusan org lain).
  • Tgh kte pandu kereta sendirian, dari kte dgr lagu kte pun berzikir...atau tgh kte memasak nk sediakan juadah berbuka nie, kte berzikir serta mendoakan semoga Allah SWT melembutkan hati ahli keluarga kte dlm menerima ajaran Allah... Kedua² perkara itu adalah sedekah... (berzikir dan mendoakan kebaikan atas org lain).
  • Kemudian Si suami pulang dari kerja singgah kedai beli air kotak perisa anggur buat anak², sesampai dirumah anak² gembira dpt hadiah air kotak dari ayah mereka...Ha itu jugak sedekah.(Perbuatan menggembirakan hati org lain).
  • Ada kawan kte yang bermasam muka dgn kawan sorang lagi...jadi kte leraikan persengketaan itu....itu jugak dikira bersedekah.(Meleraikan perselisihan antara 2 org yg berselisih).
  • Ada kawan kte yang sakit, jadi kte ada kesempatan pergi menziarahi dia....itu juga adalah sedekah.(Menjenguk org sakit).
  • Kte senyum pada semua org...sedekah senyuman kan org kata...memang betul senyum itu sedekah
  • Dalam sebuah hadits Rasulullah saw. bersabda: Dari Abu Dzar r.a. berkata, bahwa Rasulullah saw. bersabda, “Janganlah kalian menganggap remeh satu kebaikan pun. Jika ia tidak mendapatkannya, maka hendaklah ia ketika menemui saudaranya, ia menemuinya dengan wajah ramah, dan jika engkau membeli daging, atau memasak dengan periuk/kuali, maka perbanyaklah kuahnya dan berikanlah pada tetanggamu dari padanya.” (HR. Turmudzi)
  • Dan yang terakhir yang saya baca...tuk org yang sudah berkahwin sahaja tau...Hubungan intim suami isteri adalah sedekah...kerana Rasulullah SAW pernah menyatakan bahawa Amar Ma'ruf Nahi Mungkar juga merupakan sedekah. maka bertepatan dgn itu, hubungan suami isteri jugak adalah cara kte mengelakkan diri dari melakukan maksiat kan? Maka itu ianya adalah sedekah.
Mudahnye bersedekah kan...di setiap hari kte, dlm kte tidak sedar kte telahpun bersedekah...Sayangnye Allah pada kte... dia permudahkan segala perkara yang membolehkan kte mendapat pahala.Subhanallah.

Thursday, 25 June 2015

Amalan sebelum berbuka

Salam semua, saya ada nk sharekan amalan doa sewaktu kte menunggu waktu berbuka... semua sedia maklumkan antara waktu mustajab tuk doa kte dimakbulkan adalah ketika menunggu waktu berbuka... nie antara salah satu doa ... namun kte juga boleh berdoalah apa sahaja. Insyaallah memperbanyakkan doa adalah suatu yang dituntut kerana Allah SWT telah berjanji akan mengabulkan doa mereka yang berpuasa.wallahu a'lam....


Peluang...


Banyak betul kan rakan² blogger yang tampil dgn GA masing² bersempena bulan Ramadhan dan akan datang syawal... meriah blog Rianalittlecuties nie dgn GA rasanye tuk bulan ini...saya suke...hihihi walaupun tahu diri ini takkan menang memandangkan saya nie masih baru sgt masuk kancah penulisan atas talian nie...erkkk ada ke term mcm tu...ahaks...namun inilah cara saya nk menjaja blog hingusan saya nie ke serata alam...ahaks.. jgn meluat ye...saya minta maaf...ahaks...(matakeatastanganmenggaru) kehkehkeh...

Jadi pada semua yang tgh membuat GA tu war²kan lah pada saya...InsyaAllah saya pasti dtg tuk memeriahkan GA kawan² semua...bukan senang nk membuat GA nie kan??? saya adalah supporter anda semua...ahaks... Seronok bila dpt secara tersiratnye menaikkan traffic sendiri...namun dgn kata jelasnye, dan tanpa dinafikan lagi...bila join jek GA nie...mesti akan dpt kawan² blogger baru...sukeeeee sgt...


Oklah, cerita berkisarkan emak² pule...MASAK ape ari nie kawan²... kebuntuan bukan sahaja melanda diri saya malah ia telah menular kepada En.Somi.....ahaks...(padan muka) stress tau nk pikir nk masak apa...jom stress sama²... En.Somi adalah pembekal bahan² mentah kepada dapur saya yang tetap...ahaks...sehinggakan dia sendiri buntu nk suruh saya masak apa...parah gini dak??? sbb puasa nie jek...kononnye nk lah memikirkan masakan yg besh², tak mau lah hanya mkn sup, singgang, yang simple²... kalo ari biasa² boleh jek makan yang simple tu...disebabkan tekanan ini...akhirnye tukang masak yg tak berpendidikan mcm saya nie akan memasakkan masakan simple jugak...hahaha what to do? masa dulu tak belajar masak memasak...ahaks...

Dah cukup lah berceloteh nie...kang tak pasal² tersalah ckp tercipta dosa yang tidak disengajakan....Nauzubillah... mari kte sama² bykkan berzikir kan...dari berpikir nk masak apa je tu....(perli diri sendiri) ahaks...hihihi....Selamat berbuka kepada semua...

Raya Giveaway : Jualan Raya Meletop 2015


Assalamualaikum....mai mai nk habaq nie.....ahaks(kedah celop)... Macam mana puasa kawan² setakat hari nie? bersemangat? Alhamdulillah.... itu nak dgr tu... tapi cuaca agak terik kan? uih kering tekak nie.... dugaan... So boleh tak nk tanya pasal persiapan raya kawan² pulak? hihihihi saya punye persiapan masih lagi belum selesai...byk lagi barangan blum dibeli dgn keadaan yang panas terik nie...uih makin menjadi² malasnye nk kuar rumah pergi membeli...dan saya yakin ramai yang mcm saya kan? dgn panas terik dgn anak² kecik...mana yang ada anak kecik tu...ahaks...nk berangkut segala semua...uihhh panjang cite dia kan??? jeng jeng jeng.... dgn sbb itu..Website Online Shopping Malaysia yang terkenai nie www.nile.com.my telah mengadakan GIVEAWAY untuk semua blogger... halamak ai....bertepatan dgn niat yang malas nk p shopping nie...meh lah join beramai².... Meh kte pilih apa yang boleh dipilih.....hadiah merupakan:


5 x Pemenang Bertuah RM 150 Shopping Voucher Nile.com.my

Syarat pertama kawan² hanya perlu copy banner kat atas tu dan letak dlm kawan² punye entry dan linkkan banner ke http://www.nile.com.my/page.php?cd=101 

Syarat kedua pulak...kawan² pilih 5 barangan yang digemari @ dikehendaki dan tepek kat entry jugak...mcm saya buat nie....meh saya nk pilih...lalalala




Product: Haniya Printed Blouse
Price Meletop: RM17.90
Date: 02/07/2015
Time: start: 4.00pm
Quantity: 200 pieces



Product: Haniya Mixed Color Blouse
Price Meletop: RM14.90
Date: 02/07/2015
Time: start: 3.00pm
Quantity: 200 pieces




Product: Dual Color Woman Flats
Price Meletop: RM9.90
Date: 01/07/2015
Time: start: 3.00pm
Quantity: 100 pairs



Product: Haniya Podka Dotted Blouse
Price Meletop: RM14.90
Date: 02/07/2015
Time: start: 11.00am
Quantity: 150 pieces




Product: Hit Color Woman Bag
Price Meletop: RM7.90
Date: 03/07/2015
Time: start: 2.00pm
Quantity: 300 pieces





Syarat ke tiga... Emailkan entry kawan² nie kepada give_away@nile.com.my beserta detail entry kawan²








Raya Giveaway: Jualan Raya Meletop 2015

Link blog :
Nama Penuh :
No. Telefon :

Dan dah siap... senang yang amat kan? tag lah kengkawan² ajak reramai join... ahaks...

Korang boleh check result >> di sini <<.. Tarikh tutup penyertaan pada ----->  14/07/2015 , 11.59 pm




Raya Giveaway by Erza


CLICK BANNER TO JOIN


1. Wajib follow blog ERZA dan google+ follower


2. Wajib like fanpage Zaf's Outlet

3. Buat satu entri bertajuk "Raya Giveaway by Erza"


4. Tinggalkan URL entri korang di SINI

5. Siap dan good luck friends!!!




5 langkah mudah sahaja !!!


Hadiah - hadiah yang bakal dimenangi:-
1 x dress raya
2 x RM10 duit raya
10 x voucher Magic Art Museum 3D

Jom Laaaa Join...ajak kengkawan ramai2!!!

Wednesday, 24 June 2015

GA RAYA 2015 Blog Jaket Biru

One more GA....Taraaaaaaaaaa.... 

* Hadiah Utama *
1 pemenang PENGINAPAN PERCUMA 1 MALAM DI BAYOU LAGOON RESORT MELAKA
( Tarikh penginapan pemenang sendiri tentukan dan hanya penginapan bilik sahaja ditaja )
Hadiah ke - 2
Duit Raya RM 50.00
( diberi secara topap handset atau bankin )
Hadiah ke - 3
Duit Raya RM 20.00
( diberi secara topap handset  atau bankin )
Best kan hadiah dia...mari support usaha dia....yeahhhhhhh

Riang Raya Aidilfitri 2015 by Yaya Cendana

1) Hadiah tempat Pertama - Foot Care + Soap bernilai RM55
2) Hadiah tempat Kedua - Cute Frame bernilai RM30
3) Hadiah tempat Ketiga : Purchase Voucher by Golden Rose bernilai RM20 
4) Hadiah Saguhati : 3 x Wang Tunai RM10 
Mula : 18 JUN 2015  
TAMAT : 17 JULAI 2015
 
Meh join yg nie pulak....ahaks....Selamat mencuba buat semua.....hai hai bye bye....ahaks

First Giveaway By Cik Itah | ramaramapendek


Assalamualaikum Semua...amacam puasa hari nie? ada baik ka?, mesti baik² belaka ye...Alhamdulillah... Ha hari nie jom semua join Giveaway nie.... mana tau menang ke kan? mudah jek syarat nye....sila click banner k untuk menyertai Giveaway by Cik Itah | ramaramapendek.blogspot.com

Selamat mencuba dan selamat berjaya diucapkan....


Monday, 22 June 2015

Selamat hari bapa buat papa Alisha dan Alya

Assalamualaikum semua...apa khabar kalian semua??? semalam semua org buat ucapan ye buat abah²,aboh²,papa²,ayah²,walid²,daddy² di seluruh dunia ek???? hihihi saya jek terlepas pandang...Hari jumaat lepas anak² pulang dgn hadiah untuk papa diorg...wahhh papa dpt 2 skali yek...bagus betui cikgu² kat sekolah nie...menerapkan perasaan menghargai, mencintai, menyayangi, menunjukkan rasa sayang buat org yg tersayang... masa zaman saya kecik² dulu rasa nye tak ada kot hari bapa ke hari ibu ke? ahaks...

So terimalah hasil kraf tangan mereka di sekolah...ahaks


Selamat hari papa buat my luvly husband, Semoga menjadi papa yang terbaik buat anak².. ameen..

Hari² hari papa dan ibu kan? itu mesti diterapkan dlm diri anak² supaya sayang kedua ibu bapa...hihihi.. yang baju hijau tu Alya yg buat... kemain lagi....yang crown tu Alisha yang buat.... "KING for a DAY" erkkkk..


Oh skit kisah pasal puasa nie, erkkkk korang masak pe berbuka nanti???? aduhhh balik² soalan yang sama ye? ahaks...x tau nk masak apa lah...bahan mentah pun tak beli lagi...tgk lah karang g pasar kejap...apa yg boleh dicapai dik akal nie kte sambar saje lah...hihihi..

Macam mana dgn anak² kawan²... setakat ari ke 4 dah berpuasa nie...ari nie ari ke 5 kan...nk tanya sehingga ari ke 4 smlm...dh berapa hari anak² kawan² puasa penuh...Alisha dpt sekerat ari saje...tu pun nk mujur tu...hihihihi...kalo adik jgn ditanya pasal puasa dekat dia....sbb jawapan dia sama...dia puasa penuh...wowwwww...padahal baru lepas minum susu 1 cawannnn...lagaknye seperti org berpuasa...pergi bazaar ramadhan...minum air 1 cawan tu...sedut2 air depan org...bila tanya adik puasa ke nie....jawapan dia tetap sama...adik puasa...bila kte ckp, tu adik minum....jawapan dia...adik minum skit jek...x byk...adik puasa lah...hihihihi lawak..


Oklah kawan², kalo ada yg dah punyai Idea nk masak apa tu, share² lah skit...buntu nie.. masak asam podeh sudah...masak lemak cili api sudah...nasi lemak sudah...rendang sudah...erkkk buntu sbb kepakaran memasak tu terbatas...kehkehkeh... x mau ngaku x pandai masak...poyo sgt...hihihi...kang kalo masak sup... sup jek??? ermmm apa ek?

Friday, 19 June 2015

Perkongsian Ramadhan

Berpuasa di Bulan Ramadhan kerana Allah SWT

Daripada Abu Hurairah RA bahawa Nabi SAW bersabda : Sesiapa yang berpuasa Ramadhan kerana iman dan ketaatan kepada Allah, serta mengharapkan keredhaannya, akan diampunkan semua dosanya yang telah lepas.
(Hadith Riwayat al-Bukhari dan Muslim)


Keutamaan Membaca al-Qur'an

Daripada Aishah RA katanya, Rasulullah SAW bersabda, “Orang-orang yang boleh membaca al-Qur’an dengan lancar dan tajwid yang betul, mereka sama taraf dengan malaikat yang merupakan utusan Allah dan mereka sentiasa berbakti dan patuh kepadanya, sebaliknya bagi orang yang boleh membaca al-Qur’an tapi tidak lancar dan tajwidnya pula kurang baik akan memperolehi dua pahala”.
(Hadith Riwayat al-Bukhari dan Muslim)

Semoga kita mendapat keberkatan sepanjang bulan Ramadhan ini dan di dalam lindungan & kasih sayang Allah s.w.t.

Thursday, 18 June 2015

Salam 1 Ramadhan

Assalamualaikum semua.... salam 1 Ramadhan buat semua... mesti kawan² pun sama mcm saya kan??? dpt byk msg² tentang doa, ingatan, tips²... terima kasih semua... seronok kan bila kte diberi kesempatan tuk merasai nikmatnye Ramadhan sekali lagi...Alhamdulillah... Bagi yang telah tiada, kte ambillah kesempatan bulan mulia bulan yang penuh rahmat ini untuk kte sama² sedekahkan sebanyak mungkin kiriman doa dan pahala buat mereka... Ameen

Macam mana dgn kerja kawan² semua? mesti pepagi lagi dah semangat buat kerja kan? mcm saya....ahaks (poyo sgt kan???) ...Semoga semangat kalian semua nie kekal lah sampai bila². Saya dah start rasa ngantuk² nie....ish ish....jauh..jauh...halau ngantuk....tepok² pipi...hihihi jgn jadi mcm saya k...mujur tak menguap jek lagi nie....hihihihi.. 

Alisha dan Alya pose sekerat hari kot...pagi tadi masa kami sahur diorg saya sumbatkan susu....hihihihi... x kejut pun diorg, takut karang meragam pulak kat sekolah akibat ngantuk...bebudak kalo dah bangun mana mau tido nye lepas tu...tak pelah nanti cuti weekend kte belajar bangun sahur k..hihihi

Oh...dah sekerat hari nie kan, agak² boleh tak saya ajukan soalan nie??? berbuka apa ari nie? amboi hover... biasa lah mak², tak mampu lari dari soalan itu dibenak fikiranku ini...hihihi.. x pelah emak² memang gini kan, moga dapatlah pahala ketika berfikiran begini..maklumlah (menyediakan juadah berbuka bagi org² yang berpuasa) tak gitu...tapi jgn hover sgt ye...hihihihi... sedang² waktu nie memang sesuai lah nk pikir...siap memikir lauk pe nk dibuat tuk sahur pulak....hahahha...memang hover...

Oklah², berbalik pada soalan mak² tu tadi kan?? kawan² masak apa meh? hihihih saya nie cuma ada ayam saje dirumah, dan sayur kacang buncis... tau dah menu tuk sayur kte kasi goreng saje... ayam tu nk masak apa erk??? masak lemak? masak kurma? masak kari? goreng sambal? masak kicap(paling En.Somi tak suke) so leh keluar dari list...hahahha... nk masak pe ek??? ish pening nye pikir pasal nie saje...hahahha...pikir je lah....masak nye tak seberapa pun....hahahaha

Ha kawan² g bazaar Ramadhan tak? saya nie kire kata mcm x berpeluang jek...sbb venue Bazaar Ramadhan tahun nie diorg dah tukar, agak kedlm skit tuk saya pergi...malas nye lah...En.Somi kata, "Kte pergi Bazaar weekend jelah" ermmm baiklah..menurut perintah... nampak gayanye kene lah masak hari²... sampai umah kul 6lbh..terus bersilat....hahahhaha mesti ada kawan² yg sama situasi kan??? hihihihi Haiiii kte same...hihihi
 
Ok dah tak ada apa nk dicelotehkan... diakhiri dgn ucapan, Selamat berpuasa dan selamat berbuka puasa jugakkkk... Daaaaaa ;)

Wednesday, 17 June 2015

GIVEAWAY EFG MEGA RAYA 2015 RM3100

Bersempena dengan sambutan Hari Raya Aidilfitri pada tahun 2015, EFG buat julung kalinya akan menambah 'havoc' suasana raya anda dengan GIVEAWAY EFG MEGA RAYA 2015 RM3100.

Istimewanya, GIVEAWAY EFG MEGA RAYA ini turut menyediakan hadiah lumayan buat pemenang SEO yang berjaya menempatkan halaman web peserta di kedudukan teratas dalam senarai engine carian Google Malaysia (Google.com.my) menggunakan kata carian "Giveaway EFG Mega Raya".

Melalui giveaway ini, para peserta berpeluang untuk saling kenal-mengenali, seterusnya mengeratkan silaturrahim sesama blogger dalam meraikan hari raya pada tahun ini.

giveaway efg mega raya 2015

{ Click banner di atas untuk sertai }

Hadiah :

SEO

RM300 x 1 pemenang
RM200 x 1 pemenang

RM100 x 1 pemenang

RM100 Cash x 25 pemenang

Mula : 10 Jun 2015 | Tamat :9 Julai 2015


Syarat-syarat wajib :

1. Tulis entry yang bertajuk GIVEAWAY EFG MEGA RAYA 2015 RM3100

2. Follow blog sponsor

4. Follow Instagram

5. Add facebook
6. Follow G+
7. Like facebook page
Helenz Signature Official
K.Rogers Butter Cookies by Zida dan Arif
Exchangefeedgroup
irrayyan.com Official FB
Arzmoha
Nik Ainaa
Amy Si Gadis Weird
Rahim Aim Channel

AIN Dramatic Uniq Blog

ShamieraOsment.com
CikGu NoraZimah
YanieYusuf
syirasophie.blogspot.com
Chenta Hati Saya
Diari Jejaka Hangat
Kumahuitu.blogspot.com
Official Pages "Qaseh Ku"
Shahira's blog
Akif Imtiyaz Official Blog
Isolabellaz
Eny Abdullah Cooking & Photography
PowergolD.BiZ
Papaglamz
MMD One Stop Centre
P.C.L
Blog BingkisanHati
Cikk mimin mera
Shaklee House Pantai TIMUR
Zulls Grill N Spices
Nota Purba
Nukilan Reena
Mia Zain
Kanvaskehidupanku
Mommy Yoorin
Sayidahnapisahdotcom
safuraonlinediary
Anajingga
Bicara Mummy
Aku Penghibur [dot] com
SIpanjangkata Likers



GIVEAWAY EFG MEGA RAYA 2015 RM3100

di sponsor oleh

Madeena Skincare by Helenz Signature Sponsor Giveaway EFG Exchange Feed Group Mega Raya 2015
Madeena Skincare by Helenz Signature
dan




EFG MENGUCAPKAN SELAMAT MENYAMBUT BULAN RAMADHAN ALMUBARAK

Tuesday, 16 June 2015

Bertemu sekejap sgt......tapi seronok....

Alhamdulillah.....syukur ye kawan² ketemu lagi kte...hihihihi...apa khabar semua disana...disini...disinun...ahaks... saya alhamdulillah sehat tapi agak bz gilerrrrrr.... naik juling mata nie pandang screen...kahkahkah...

Nie nk kongsikan cerita iolls ketemu rakan karibku si Erma tu pulak, pada hari Ahad yang lalu....hihihi sekejap sgt jumpa nye pun....jumpa di Jusco Balakong sahaja.... dia sibuk nk cari baju raya, saya pun sibuk mencari jugak...sudahnye tu yg jumpa kejapan lah sgt... kebetulan jugak tu Erma ambik baju kurung koleksi saya tu....hihihi untuk si anak daranye yg manis itu... nanti saya tunjuk sesi mencuba baju yang telah di show off kan pada saya....hihihi cantik hayfa pakai.... baju acik memang lawa² belaka...ahaks (pitammmmmm..... ) Meh lah kawan² beli baju koleksi Riana Little Cuties... pasti puas hati insyaallah....


Masa jumpa tu kemain lah seronok, sampai kami ambik sudut tepi bahagian kelengkapan bilik tidor tu jadik kawasan kami...kehkehkeh...ngn anak² kami buat jusco tu mcm umah diorg sendiri....hahahha...mesti org keliling tgk....(dah tak ada tempat lain ke nk berjumpa???) maaf semua kami memang tak dan nk jumpa di tempat yg proper dik kerana masa yang mencemburui kami....huhuhuhu lain kali jemput mai umah k Erma...hihihihi


oklah...meh kte show off picture....peace... jgn kutuk lelebih tau...simpan skit ye...khekhekeh...

Hayfa sopan jek...anak dara saya??? tu manjat....erkk... Haleef yang baik skali....

Ha tu....mcm umah depa jek

Ok fine....semua pakat ngate senyumanku...Huda Saenah.. lihatlah senyuman ku..kehkehkeh

Nampak tak anak dara nie bergaya??? lawa kan dia...comei sgt...


Friday, 12 June 2015

Salam Jumaat Salam penuh ceria

Rindu kte ke???? ahaks....(perasan memang x sudah²)... x ada yg heran pun...kehkehkeh.. Dah sarapan ke uolls??? Iolls dah kekenyangan Alhamdulillah....ameen.... masih dpt merasa nikmat kenyang....hihihihi... Semoga Allah SAW yang MAHA pemurah ini akan sentiasa memberi kte rezeki yang melimpah ruah.... Namun jgn kte lupa untuk bersyukur k kawan²...hihihi ucapkanlah Alhamdulillah...hihihi.. amboi dah gaya ustazah pulak.... hihihi tidak, tidak, saya memang tak layak pun....saya jek mengingati diri sendiri...

Eh nie nk cerite nie...tetibe Nuffnang buh Iklan dari Shell... #LoveMyRide, LOVE MY RIDE FESTIVAL sesapa hat suke pasal kete ke...atau nk dapatkan penukaran minyak pelincir secara percuma dari Shell jadiklah pengunjung pertama hingga ke 500... wow kan??? free kot...sapa x mau.... meh lah join... bertempat di MATRADE Exhibition and Convention Centre... pada 13th hingga 14th... kire senang congak hujung minggu nie lah...nk senang lagi....esok dan lusa lah bak kata org kampong saya...ahaks...


Jom² jadik pengunjung pertama hingga 500, dapat free wehhh bukan saja minyak pelincir malah full tank of Shell V-Power...nampak tak seronok nye tu????? ada byk lagi activity disana...Jom lah pergi k...jumpa disana...lalalala....TQ Nuffnang kasi informasi ini...amat menyeronokkan...penjimatan berganda....Lepas subuh jek dah boleh pergi..kehkehkeh..


Oklah kawan², selamat berhujung minggu ye...jgn lupa jengah² koleksi RianaLittleCuties tu.... ramai dah yang beli berpuas hati dgn kain dan jahitannye... apa tunggu lagi...kawan² pasti takkan kecewa...hihihi...nanti saya kasi harga kasih sayang ok...hihihi.. mari² beli.

Tuesday, 9 June 2015

Ahlan wa sahlan Ya Ramadhan Al-Mubarak

Pejam celik - pejam celik x sampai 10 hari lagi umat Islam di seluruh dunia akan menyambut kedatangan bulan yang mulia nie kan? Sudah selesaikah hutang² kawan² semua berkenaan puasa tahun lepas atau lepas²nye??? hihihi Alhamdulillah selesai sudah ye....Syukur..

Maksudnya: “Ya Allah, berkatilah kami pada bulan Rejab dan Sya’ban dan sampaikan kami ke bulan Ramadhan.” (Riwayat. Ahmad dan Tabrani)

Tahun nie InsyaAllah saya nak start mengajar anak² saya tu berkenaan puasa... Macam Alisha tu dah 6 tahun kan skang nie, tahun lepas dptlah ajar mcm mana nk puasa, apa itu puasa, praktikalnye cuma setengah hari aje... hihihihi tahun nie InsyaAllah ajar lebih lagi.... bersahur, berpuasa, berbuka.... hihihi.. InsyaAllah.... tahun nie dia ada geng nk belajar.. ada Alya, dulu adik baru 3 tahun, nk beri pamahaman tentang puasa tu susah lagi...hihihi...


Saya ada terbaca beberapa Amalan Rasulullah SAW di bulan Ramadhan, jadi saya kongsi dgn kawan² ye... mana tahu ada yang bermanfaat buat kalian...


  1. Rasulullah SAW selalu bergegas memenuhi panggilan kebaikan seperti solat berjemaah, solat sunat, mengeluarkan sedekah, membaca Al-Quran...
  2. Rasulullah SAW akan memperbanyakkan amalan yang baik. Bayangkan kte nie sekadar org biasa, melakukan amalan hanya yang fardhu... jauh betul kte dgn Rasulullah SAW kan??? eh bukan kata kte, saya lah tu... Jom kte sama² start buat yang sunat nanti bulan Ramadhan kte bykkan lagi amalan, perbaiki amalan yang sedia kte lakukan...ye..hihihi
  3. Rasulullah SAW memang sedia kte tahu seorg yang paling pemurah kan? pada bulan Ramadhan Rasulullah akan melebih²kan lagi sedekahnye, Baginda memberi makan kepada org yang berpuasa. Jadi nanti, jika kawan² masak untuk berbuka jgn lupa masak lebih skit, boleh sedekah kepada jiran²...InsyaAllah..
  4. Banyak berdoa, terutama ketika hendak berbuka puasa. Rasulullah saw bersabda:               “Saat-saat berbuka adalah saat yang paling tepat dan mujarab bagi orang yang berpuasa untuk berdoa.” Dan doa yang selalu diucapkan ketika berdoa adalah “Ya Allah, hanya keranamu aku berpuasa, dan dengan rezekimu aku berbuka, telah hilang haus dan dahaga, maka tetap hauslah pahala bagiku, ya Allah!!”. 
  5. Rasulullah SAW selalu membaca Al-Quran.... Ada kawan² saya yang sudah pasang niat, mereka kata pada saya yang mereka mahu Khatam Al-Quran dibulan Ramadhan nie...Ya sahabat, Jika itu niat kamu....saya turut mendoakannye....Ameen,ameen,ameen... Saya doakan agar niatnye termakbul... Ameen. Saya pula, ingin memperbanyakkan lagi baca Al-Quran diwaktu "Me Time" mahu gantikan amalan² yg biasa saya buat waktu "Me Time" dgn membaca Al-Quran... InsyaAllah... Jom sama² pasang niat...hihihihi
Itulah antara amalan yang Rasulullah lakukan sewaktu bulan Ramadhan, itu hanyalah sebahagian kecil...Jom kawan² kte pasang niat yang baik²... Saya ameenkan doa atau niat kawan² tu... ameeen...hihihihi...Selamat Menyambut bulan Ramadhan kawan²...hihihihi

Click Meeeeeee

Best blog diorg nie...Jom terjah!

Sumber BW saya yang utama ;)